MEAT PRODUCTIVITY OF YOUNG RABBITS OF THE NEW DOMESTIC VELIKOROSKAIA WHITE BREED

封面

如何引用文章

全文:

开放存取 开放存取
受限制的访问 ##reader.subscriptionAccessGranted##
受限制的访问 订阅或者付费存取

详细

The article presents the results of studying the meat productivity of young rabbits of the new domestic breed Velikorodskaya Belaya. The work was carried out at the state breeding farm of the Federal State Budgetary Scientific Institution NIIPZK. To conduct the experiment on the control fattening of young rabbits from 45 to 120 days of age, 80 heads were selected based on the average daily live weight of their litters. The young animals were individually weighed at 45-, 60-, 77-, 90-, and 120-day of age, and the average daily (absolute) and relative gains in live weight were calculated. The results of slaughter were used to study the productivity indicators of the young animals, including live weight, carcass weight, and slaughter yield. Rabbits of the new Velikorodskaya Belaya breed grew most intensively after weaning from their mothers between 45 and 90 days of age, with an average daily growth rate of 43.2 ± 0.5 g. The growth rate decreased starting from 3 months of age, although the animals continued to increase their live weight by 120 days of age. The study of animal meat productivity has shown that it is more expedient to slaughter rabbits of the Velikorodskaya Belaya breed for meat between 77 days of age, when the slaughter weight is 51.2%, and 90 days of age, when the slaughter weight is 53.4%, and the meat has the best dietary qualities. Reducing the age of slaughter for young rabbits reduces the cost of raising them and allows for increased production growth rates.

作者简介

T. Karelina

Scientific Research Institute of Fur – Bearing Animal Breeding and Rabbit Breeding named after V.A. Afanasev

Email: niipzk@mail.ru
ORCID iD: 0000-0001-8360-0877
PhD in Agricultural Sciences Rodniki, Russia

G. Kosovsky

Scientific Research Institute of Fur – Bearing Animal Breeding and Rabbit Breeding named after V.A. Afanasev

编辑信件的主要联系方式.
Email: niipzk@mail.ru
ORCID iD: 0000-0003-3808-3086

Grand PhD in Biological Sciences, Corresponding Member of the RAS

Rodniki, Russia

参考

  1. Андреев Я.П., Игнатенко П.К. Перспективная отрасль – кролиководство // Животноводство России. 2007. № 10. С. 9–11.
  2. Балакирев Н.А., Нигматуллин Р.М., Тинаев Н.И. Породы кроликов. М.: ФГОУ МГАВМиБ имени К.И. Скрябина, 2010. 140 с.
  3. Балакирев Н.А., Калугин Ю.А. Кролиководство – перспективная отрасль животноводства // Ветеринария, зоотехния и биотехнология. 2015. № 7. С. 20–23.
  4. Карелина Т.К., Косовский Г.Ю., Прохоренко Т.В., Стрельцова Е.А. Патент – схема «Оценка популяции кроликов по фенотипу» № 138174 // ФГБНУ НИИПЗК. 05.08.2023 г.
  5. Карелина Т.К., Косовский Г.Ю., Прохоренко Т.В., Стрельцова Е.А. Патент на селекционное достижение № 13758 Кролики Великородская белая // ФГБНУ НИИПЗК. 08.07.2024 г.
  6. Луппа С.Н., Ефремов А.П. Морфологические показатели результатов убоя кроликов в зависимости от породы и пола // Зоотехния. 2013. № 2. С. 29–30.
  7. Нигматуллин Р.М. Изменчивость промеров у кроликов // Мат. Всерос. науч.-произв. конф. по актуальным вопросам ветеринарии и зоотехнии. Казань. 2004. С. 249–251.
  8. Нигматуллин Р.М. Происхождение и генетическая классификация пород кроликов // Информационный Вестник ВОГиС. 2007. Т. 11. № 1. С. 221–227
  9. Печенкин Е.В., Сагиров А.А., Горелик О.В. Рост и развитие кроликов разных пород // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2013. № 6(44). С. 67–69, 88–90.
  10. Печенкин Е.В., Сагиров А.А., Горелик О.В. Мясная продуктивность кроликов разных пород // Известия ОГАУ. 2014. № 1. С. 78–81.
  11. Соболев А.Д. Основы вариационной статистики // Учебное пособие. М.: ФГОУ ВПО МГПВМиБэ, 2006. С. 110.
  12. Шумилина А.Р. Создание высокопродуктивных кроссов кроликов и их биологические особенности // дис. … докт. биол. наук. М., 2023.
  13. Lukefahr S.D., Odi H.B., Atakora K.A. Mass selection for 70-day body weight in rabbits // J. Anim. Sci. 1996. № 74. Р. 1481–1489.
  14. Piles M., Blasco A., Pla M. The effect of selection for growth rate on carcass composition and meat characteristic of rabbits // Meat Sci. 2000. № 54. Р. 347–355.

补充文件

附件文件
动作
1. JATS XML

版权所有 © Russian Academy of Sciences, 2025

Creative Commons License
此作品已接受知识共享署名 4.0国际许可协议的许可