SELECTION OF SPRING TRITICALE USING THE ZARYA SIBIRI VARIETY (ORIGIN, BIOLOGICAL AND ECONOMIC TRAITS)
- Autores: Novokhatin V.V1, Shelomentseva T.V1, Baikalova L.P1, Temirbekova S.K2, Esimbekova M.A1, Zuev E.V3
-
Afiliações:
- Research Institute of Agriculture of the Northern Trans-Urals
- All-Russian Research Institute of Phytopathology
- N.I. Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources
- Edição: Nº 6 (2025)
- Páginas: 42-47
- Seção: Crop Production and Selection
- URL: https://gynecology.orscience.ru/2500-2082/article/view/697478
- DOI: https://doi.org/10.7868/S3034519725060096
- ID: 697478
Citar
Texto integral
Resumo
The intensive, mid-season spring triicule variety Zarya Sibiri was created through targeted, multi-year selection from an F₄ hybrid population obtained by crossing winter triicule (?) WTCL 83/KB//Fand 8 and (c) spring bread wheat variety Tymmenskaya 26. The maternal cytoplasm retained the triicule's appearance, while the paternal form ensured spring development and a well-formed wheat-type grain. Zarya Sibiri is characterized by a plant height of 83 cm, a shortened upper internode, and a smaller ear stand; the lower internodes are thickened and have thick walls. This provides the variety with good lodging resistance. The stem under the ear is formed, with a small hole, elastic, and has a 2–3-wave bend, providing springiness to the heavy ear. The spike is white, cylindrical, dense, owned, and has a high grain count (48 grains). The 1,000-grain weight is comparable to wheat – 38.8, and the grain weight per spike is 1.76 g. The microdistribution index is similar to wheat – 26.4%. Horizontal immunity provides Zarya Sibiri with resistance and tolerance to pathogens and pests. This variety is flexible, with a grain yield of 5.37 to 7.43 l/ha, and a potential yield of 11.27 l/ha. Maximum green mass is 15.05 l/ha. The variety is resistant to germination into grains in the spike.
Palavras-chave
Sobre autores
V. Novokhatin
Research Institute of Agriculture of the Northern Trans-Urals
Email: sul20@yandex.ru
PhD in Agricultural Sciences, branch of the Tyumen Scientific Center of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences
Moskovskii, RussiaT. Shelomentseva
Research Institute of Agriculture of the Northern Trans-Urals
Email: sul20@yandex.ru
branch of the Tyumen Scientific Center of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences
Moskovskii, RussiaL. Baikalova
Research Institute of Agriculture of the Northern Trans-Urals
Email: sul20@yandex.ru
Grand PhD in Agricultural Sciences, Professor, branch of the Tyumen Scientific Center of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences
Moskovskii, RussiaS. Temirbekova
All-Russian Research Institute of Phytopathology
Email: sul20@yandex.ru
Grand PhD in Biological Sciences, Professor
Bolshye Vyazemye, RussiaM. Esimbekova
Research Institute of Agriculture of the Northern Trans-Urals
Email: sul20@yandex.ru
Grand PhD in Biological Sciences, branch of the Tyumen Scientific Center of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences
Moskovskii, RussiaE. Zuev
N.I. Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources
Autor responsável pela correspondência
Email: sul20@yandex.ru
PhD in Agricultural Sciences
St. Petersburg, RussianBibliografia
- Абдельников Р.Н., Соловьев А.А. Особенности формирования качества зерна ярового тритикале в контрастных погодно-климатических условиях // Зерновое хозяйство России. 2020. № 2. С. 3–7. https://doi.org/10.31367/2079-8725-2020-68-2-3-7
- Асеева Т.А., Зенкина К.В. Адаптивность сортов ярового тритикале в агроклиматических условиях Среднего Приамурья // Российская сельскохозяйственная наука. 2019. № 1. С. 8–11. https://doi.org/10.31857/S2500-2627201919-11
- Бадамешина Е.В., Лещенко Н.И., Колужина О.Ю., Леонова С.А. Влияние сортовых особенностей на технологию переработки зерна тритикале селекции Республики Башкортостан // Вестник КраГАУ. 2022. № 7(84). С. 86–94. https://doi.org/10.36718/1819-4036-2022-7-86-94
- Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). М., 2012. 352 с.
- Зенкина К.В., Асеева Т.А. Яровое тритикале – перспективная культура для Дальнего Востока // Вестник ДВО РАН. 2020. № 4(212). С. 8–13. https://doi.org/10.37102/08697698.2020.212.4.002
- Крохмаль А.В., Грабовец А.И. Основные маркеры при селекции зерновых тритикале в условиях меняющегося климата // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2014. № 5(49). С. 14–16.
- Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур, выпуск второй. М.: Колос, 1989. Вып. 2. 267 с.
- Новохатин В.В., Драгавцев В.А., Шеломенцева Т.В. Селекция мягкой яровой пшеницы на устойчивость к септориозу // Аграрная наука. 2019. № 51. С. 27–32. https://doi.org/10.32634/0869-8155-2019-326-1-27-32
- Пономарев С.Н., Гильмулина Л.Ф., Меннапова Г.С., Фомин С.И. Адаптивно значимые признаки у сортов озимой тритикале // Успехи современной науки. 2017. Т. 1. № 10. С. 124–129.
- Степочкин П.И., Емцева М.В. Изучение межфазного периоды «всходы-колошение» у исходных родительских форм и гибридов тритикале с разными генами VRN // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2017. Т. 21. № 5. С. 530–533. https://doi.org/10.18699/VJ17.22-о
- Ториков В.Е., Мельникова О.В., Яценко И.Н. Программирование уровня урожайности зерна тритикале и его реализация // Вестник Брянской ГСХА. 2018. № 4. С. 3–10.
- Тысленко А.М., Зуев Д.В. Оценка сортов яровой тритикале Владимирской селекции по крупности семян // Международный журнал гуманитарных и естественных наук. 2022. № 9. С. 49–52. https://doi.org/10.24412/2500-1000-2022-9-1-49-52
- Шабалкина Е.Н., Анисимкина Н.В., Беляева М.В. Технологические и хлебопекарные качества тритикале // Зерновое хозяйство России. 2019. № 2(62). С. 21–26. https://doi.org/10.31367/2079-8725-2019-62-2-21-26
- Baykalova D., Karvel A., Novokhatin V.V. Еvaluation of the productivity of spring grain crops with two-axis use in the Krasnoyarsk forest – steppe // BIO Web of Conferences: International Scientific and Practical Conference "Fundamental Scientific Research and Their Applied Aspects in Biotechnology and Agriculture" (FSRAABA 2021) (Tyumen, Russian Federation, July 19–21, 2021). 2021. Vol. 36. 07011.
- Coskuner Y., Karababa E. Studies on the guality of Turkish flat breads based on blends of triticale and wheat flour // International Journal of Food Science Technology. 2005. Vol. 40. № 5. P. 469–479. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2005.00925.x
- Janusauskaite L., Feizene D., Feiza A. Nitrogen-induced variatijns in leaf gas exchange of spring triticale under field conditions // Acta Fhusiologia Plantarum. 2017. № 39. P. 12. https://doi.org/10.1007/s11738-017-2495-5
- Li Wei-Qiang, Zhang Zheng-Bin, Li Jing-Juan Plant Epicuticular Wax and Drought Resistance as Well as lts Molekular Biology // Journal of plant physiology and molecular biology. 2006. Vol. 32. № 5. P. 505–512.
- Zoran S.I. Effekt of cultwor and increased nitrogen guantities on some productive traits of triticale // Agricultural and Forestry. 2019. Vol. 65. № 4. Р. 127–136. https://doi.org/10.17707/AGRICULTFOREST.65.4.11
Arquivos suplementares

