EFFECT OF FEED ADDITIVES FROM FOREST RESOURCES AND PHYTO-RAW MATERIALS ON THE DAIRY PRODUCTIVITY OF COWS AND THE PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF MILK
- Авторлар: Efimova L.V1, Ivanov E.A1, Tereshchenko V.A1, Lyubimova Y.G1, Zaznobina T.V1
-
Мекемелер:
- Krasnoyarsk Scientific Research Institute of Agriculture is a separate unit of the FITC KSC SB RAS
- Шығарылым: № 6 (2025)
- Беттер: 78-84
- Бөлім: Zootechnics
- URL: https://gynecology.orscience.ru/2500-2082/article/view/697490
- DOI: https://doi.org/10.7868/S3034519725060152
- ID: 697490
Дәйексөз келтіру
Аннотация
The use of feed additives from unclaimed forest waste and phyto-raw materials in feeding is a promising direction for use in feeding cattle. The aim of the scientific research was to study the effect of a feed additive from forest waste (pine needles and cedar nut shells) and phyto-raw materials (narrow-leaved fireweed) on the milk productivity of cows and the physicochemical properties of milk. The scientific and economic experiment was conducted in the Krasnoyarsk Territory on lactating black-and-white cows aged two calvings. The duration of the experiment was 100 days. Five groups of cows were selected for the experiment (1 control and 4 experimental). The studied factors were the feeding dose and the type of feed additive (dry, extract). It was found that the inclusion of a feed additive from pine flour, cedar nut shells and narrow-leaved fireweed in the diet of lactating cows contributed to an increase in milk yield and improved milk quality. The most profitable was the use of the additive in dry form at a dosage of 150 g/head/day: the average daily milk yield of cows in the 2nd experimental group was higher than the control group by 3.5 kg (15.3%), milk yield for 100 days of lactation – by 337.0 kg (14.6%), in terms of fat and protein content in milk they exceeded by 0.12 and 0.05 p.p. (1.5-3.2%), milk density – by 0.96 (3.3%). The results of the dispersion analysis confirmed the influence of the "type of feed" factor (additive in dry form and in the form of an extract) on the content of fat (the strength of the influence is 5.3%) and lactose in milk (3.7%) and the "feeding dose" factor on the content of fat and protein (15.7-24.4%), dry nonfat milk residue (SNM) content (10.9%), salt and lactose content (8.6 and 8.1%).
Негізгі сөздер
Авторлар туралы
L. Efimova
Krasnoyarsk Scientific Research Institute of Agriculture is a separate unit of the FITC KSC SB RAS
Email: liubow_wal@mail.ru
PhD in Agricultural Sciences, Associate Professor Krasnoyarsk, Russia
E. Ivanov
Krasnoyarsk Scientific Research Institute of Agriculture is a separate unit of the FITC KSC SB RAS
Email: liubow_wal@mail.ru
PhD in Agricultural Sciences
Krasnoyarsk, RussiaV. Tereshchenko
Krasnoyarsk Scientific Research Institute of Agriculture is a separate unit of the FITC KSC SB RAS
Email: liubow_wal@mail.ru
PhD in Agricultural Sciences
Krasnoyarsk, RussiaYu. Lyubimova
Krasnoyarsk Scientific Research Institute of Agriculture is a separate unit of the FITC KSC SB RAS
Email: liubow_wal@mail.ru
PhD in Agricultural Sciences
Krasnoyarsk, RussiaT. Zaznobina
Krasnoyarsk Scientific Research Institute of Agriculture is a separate unit of the FITC KSC SB RAS
Хат алмасуға жауапты Автор.
Email: liubow_wal@mail.ru
Krasnoyarsk, Russia
Әдебиет тізімі
- Антоненко М.С., Маланкина Е.Л. Перспективы использования листьев и соцветий кипрея узколистного (Chamaenerion angustifolium (L.) Scop.) в качестве лекарственного растительного сырья (обзор) // Овощи России. 2022. № 1. С. 72–78. https//doi.org/10.18619/2072-9146-2022-1-72-78
- Аттокуров К.Ш., Абдурасулов А.Х. Влияние качества кормов на молочную продуктивность скота // ВОГУА. 2025. № 1 (10). С. 101–106. https//doi.org/10.52754/16948696_2025_1(10)_14
- Плотников В.А., Кротов М.И. Анализ себестоимости производства молока и выявления резервов ее снижения в ЗАО «Агрофирма «Ключики» // Молодежь и наука. 2020. № 7. С. 49.
- Свидетельство о государственной регистрации программы для ЭВМ № 2021619580 Российская Федерация. Биометрический анализ количественных признаков в зоотехнии: № 2021618613: заявл. 04.06.2021: опубл. 15.06.2021 / Л. В. Ефимова; правообладатель ФГБНУ «Федеральный исследовательский центр «Красноярский научный центр Сибирского отделения Российской академии наук».
- Сергеева Н.В., Воскресенская О.Л. Содержание микроэлементов в листьях кипрея узколистного, произрастающего в различных районах Республики Марий Эл // Современные проблемы естественных наук и медицины: Сборник статей Всероссийской научной конференции, Йошкар-Ола, 18–20 мая 2020 года. Йошкар-Ола: Марийский государственный университет, 2020. Вып. 9. С. 103–108.
- Старковский Б.Н., Симонов Г.А. Влияние фазы вегетации на минеральный состав кипрея узколистного // Молочнохозяйственный вестник. 2021. № 3(43). С. 77–84. https//doi.org/10.52231/2225-4269_2021_3_77
- Суханова С.Ф., Усков Г.Е., Лещук Т.Л., Позднякова Н.А. Сила влияния минеральных добавок на молочную продуктивность коров // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. 2020. Т. 241. № 1. С. 203–206. https//doi.org/10.31588/2413-4201-1883-241-1-203-207
- Терещенко В.А., Иванов Е.А., Иванова О.В., Любимова Ю.Г. Использование водного настоя биомассы хвойного леса в качестве кормовой добавки для коров // Пермский аграрный вестник. 2021. № 2(34). С. 101–111. https//doi.org/10.47737/2307-2873_2021_34_101
- Фаргиева Л.Р. Загадочный кипрей узколистный и его чудесные превращения // IV Международная научно-практическая конференция обучающихся «Экологическое образование в целях устойчивого развития». URL: https://cur.fedcdo.ru/zagadochnyj-kiprej-uzkolistnyj-i-ego-chudesnye-prevrashheniya (Дата доступа: 10.07.2025).
- Царев Е.А. Эффективность использования защищенных жиров в кормлении высокопродуктивных коров: дис. на соискании ученой степени канд. с.-х. наук по спец.: 4.2.4 – Частная зоотехния, кормление, технологии приготовления кормов и производства продукции животноводства. п. Дубровицы, 2024. С. 3.
- Ярован Н.И., Ишханова А.А., Агеева А.В., Менякина А.Г. Влияние растений и растительных композиций на молочную продуктивность и качество молока голштинских коров в зимний стойловый период // Вестник Брянской ГСХА. 2025. № 2 (108). С. 22–27.
- Alasalvar C., Huang G., Bolling B.W. et al. Upcycling commercial nut byproducts for food, nutraceutical, and pharmaceutical applications: A comprehensive review // Food Chemistry. 2025. Vol. 467. 142222. https//doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.142222
- Babich O., Dyshlyuk L., Noskova S., Sukhikh S. et al. In vivo study of the potential of the carbohydrate-mineral complex from pine nut shells as an ingredient of functional food products // Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre. 2019. Vol. 18. 100185. https//doi.org/10.1016/j.bcdf.2019.100185
- Hassen A., Ahmed R., Alam M.S. et al. The Effect of Feed Supplementation on Cow Milk Productivity and Quality: A Brief Study // International Journal of Agriculture and Veterinary Sciences. 2022. Vol. 4. Issue 1. P. 13–25. https//doi.org/10.34104/ijavs.022.013025
- Hryć B., Kljakić A.C., Cetiz M.V. et al. Network pharmacology of Epilobium angustifolium metabolites in relation to in vitro analyses of its extracts // Fitoterapia. 2025. Vol. 183. 106552. https//doi.org/10.1016/j.fitote.2025.106552
- Ivanov E., Ivanova O., Tereshchenko V., Efimova L. Natural Additives in Diet of Cows // Fundamental and Applied Scientific Research in the Development of Agriculture in the Far East: Agricultural Innovation Systems, Volume 2, Ussuriysk, 21–22 июля 2021 года. Vol. 354. Ussuriysk, 2022. P. 633–644. https//doi.org/10.1007/978-3-030-91405-9_70
- Karakaya S., Süntar I., Yakinci O.F., Sytar O. In vivo bioactivity assessment on Epilobium species: A particular focus on Epilobium angustifolium and its components on enzymes connected with the healing process // Journal of Ethnopharmacology. 2020. Vol. 262. 113207. https//doi.org/10.1016/j.jep.2020.113207
- Silva S.P., Santos P.F., Lopes G.R. et al. Industrial byproduct pine nut skin factorial design optimization for production of subcritical water extracts rich in pectic polysaccharides, xyloglucans, and phenolic compounds by microwave extraction // Carbohydrate Polymer Technologies and Applications. 2024. Vol. 7. 100508. https//doi.org/10.1016/j.carpta.2024.100508
- Szwajgier D., Baranowska-Wójcik E., Kukula-Koch W. et al. Evolution of the anticholinesterase, antioxidant, and anti-inflammatory activity of Epilobium angustifolium L. infusion during in vitro digestion // Journal of Functional Foods. 2021. Vol. 85. 104645. https//doi.org/10.1016/j.jff.2021.104645
- Tabakaev R., Kalinich I., Dimitryuk I. et al. Experimental study of microwave processing of pine nut shells into a high-calorie gas: Main results and physicochemical features // Journal of Analytical and Applied Pyrolysis. 2023. Vol. 176. 106264. https//doi.org/10.1016/j.jaap.2023.106264
Қосымша файлдар

