PRODUCTIVITY AND QUALITY OF MILK OF RED-SPOTTED COWS IN THE SOUTHERN FEDERAL DISTRICT
- Autores: Gortov I.F1,2, Mosolov A.A1, Antipova T.A1, Kudryashova O.V1, Anisimova E.Y.1, Mosolova E.A1,2
-
Afiliações:
- Volga Region Scientific Research Institute of Meat-and-Milk Production and Processing
- Volgograd State Technical University
- Edição: Nº 6 (2025)
- Páginas: 74-78
- Seção: Zootechnics
- URL: https://gynecology.orscience.ru/2500-2082/article/view/697491
- DOI: https://doi.org/10.7868/S3034519725060142
- ID: 697491
Citar
Texto integral
Resumo
The red-motiled breed is one of the promising domestic breeds of dairy cattle that meet modern technological requirements and have a high genetic potential for milk production. It is bred in the Central, Southern, Volga, Ural, Siberian, and Far Eastern Federal Districts, which is a testament to its viability in certain natural and climatic conditions. The productivity and quality of milk from red-motiled cows have been studied in various regions of the Southern Federal District. The results of the conducted research showed that the highest productivity of red-motiled cows (6,471 kg) is observed in the Volgograd Region, which higher by 15.8% than in the Rostov Region and by 1.0% than in the Republic of Crimea. The highest values of fat, protein, and dry matter were recorded in the Republic of Crimea, which exceeded the values in the Volgograd Region by 0.09%, 0.02%, and 0.05%, and in the Rostov Region by 0.14%, 0.12%, and 0.26% respectively. In terms of milk fat yield, the Republic of Crimea is in the lead (254 kg), exceeding the Volgograd Region by 1.2% and the Rostov Region by 18.7%; in terms of milk protein yield, the Volgograd Region and the Republic of Crimea are in the lead (208 kg), exceeding the Rostov Region by 19.5%. The highest calcium content was found in the milk of cows from the Republic of Crimea (128%), while the highest phosphorus content was found in the milk of cows from the Volgograd Region (98%). The lowest percentage of both calcium and phosphorus was found in the milk of cows from the Rostov Region. In terms of the amount of vitamins, the advantage is established in the milk of the Republic of Crimea.
Palavras-chave
Sobre autores
I. Gortov
Volga Region Scientific Research Institute of Meat-and-Milk Production and Processing; Volgograd State Technical University
Email: nimmp@mail.ru
Academician of the RAS, Grand PhD in Agricultural Sciences Volgograd, Russia; Volgograd, Russia
A. Mosolov
Volga Region Scientific Research Institute of Meat-and-Milk Production and Processing
Email: nimmp@mail.ru
Academician of the RAS, Grand PhD in Agricultural Sciences
Volgograd, RussiaT. Antipova
Volga Region Scientific Research Institute of Meat-and-Milk Production and Processing
Email: nimmp@mail.ru
Grand PhD in Biological Sciences
Volgograd, RussiaO. Kudryashova
Volga Region Scientific Research Institute of Meat-and-Milk Production and Processing
Email: nimmp@mail.ru
Grand PhD in Biological Sciences
Volgograd, RussiaE. Anisimova
Volga Region Scientific Research Institute of Meat-and-Milk Production and Processing
Email: nimmp@mail.ru
PhD in Biological Sciences
Volgograd, RussiaE. Mosolova
Volga Region Scientific Research Institute of Meat-and-Milk Production and Processing; Volgograd State Technical University
Autor responsável pela correspondência
Email: nimmp@mail.ru
PhD in Biological Sciences
Volgograd, Russia; Volgograd, RussiaBibliografia
- Алтухов А.Л., Стрекозов Н.И., Трафимов А.Г., Чинаров В.И. Рациональное размещение и углубление специализации молочного скотоводства – основа экономики его развития // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. 2019. № 3. С. 94–106.
- Востроилов А.В., Артемов Е.С., Курчаева Е.Е., Баженова Е.В. Молочная продуктивность, химический состав и технологические свойства молока коров красно-пестрой породы // Технологии и товароведение сельскохозяйственной продукции. 2021. № 1(16). С. 71–77.
- Гнатюк С.И., Гнатюк М.А. Особенности лактационной деятельности у коров красно-пестрой породы с разным уровнем адаптационных качеств // Научный вестник Луганского государственного аграрного университета. 2021. № 3(12). С. 1–15.
- Дешевых А.А. Экономическая оценка пород в молочном племенном скотоводстве Южного федерального округа. Геополитика и экогеодинамика. 2020. Т. 6 (16). Вып. 2. С. 305–313. https://doi.org/10.37279/2309-7663-2020-6-2-305-313
- Догарева Н.Г., Клычкова М.В. Физико-химические и биохимические процессы при производстве и хранении молочных продуктов: учебное пособие; Оренбургский гос. ун-т. Оренбург: ОГУ, 2019. 181 с.
- Дунин И.М., Аджибеков К.К., Козанков А.Г. и др. Современное состояние красно-пестрой породы крупного рогатого скота в Российской Федерации // Зоотехния. 2021. № 2. С. 2–4. https://doi.org/10.25708/ZT.2021.24.80.001
- Кибкало Л.И., Бугаев С.П., Шумакова Н.О. Исследование продуктивных показателей голштинской и красно-пестрой пород крупного рогатого скота // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. 2022. № 9. С. 135–139.
- Коник Н.В., Калиниченко Э.Б., Каиров В.Р. и др. Эффективность производственного использования коров молочных пород // Аграрный вестник Урала. 2025. № 25(1). С. 52–60. https://doi.org/10.32417/1997-4868-2025-25-01-51-60
- Мухтарова О.М. Эколого-адаптивные особенности молочной продуктивности коров голштинской породы в различных климатических поясах Российской Федерации // Вестник АПК Верхневолжья. 2025. № 1 (69). С. 30–37. https://doi.org/10.35694/YARCX.2025.69.1.005
- Паронян И.А. Возможности сохранения и совершенствования генофонда пород крупного рогатого скота отечественной селекции // Достижения науки и техники АПК. 2018. Т. 32. № 5. С. 63–66. https://doi.org/10.24411/0235-2451-2018-10516
- Скоркина И.А., Ламонов С.А., Ротов С.В. Хозяйственно-биологические особенности и технологические свойства молока и молочных продуктов красно-пестрой породы: монография; Мичуринск: Изд-во ФГБОУ ВО Мичуринский ГАУ, 2020. 91 с.
- Тихомиров И.А., Сорокин В.К., Аксенова В.П., Андрюхина О.Л. Продуктивное долголетие коров и анализ причин их выбытия // Вестник ВНИИМЖ. 2016. № 21. С. 64–72.
- Улимбашев М.Б. Технологические и продуктивные качества отечественного скота красного «корня» при беспривязном содержании // Ветеринария сельскохозяйственных наук. 2019. № 12. С. 59–64.
- Чернышева Т.В., Курчаева Е.Е., Ламонов С.А. и др. Влияние линейной принадлежности коров красно-пестрой породы на молочную продуктивность и качество молока // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. 2024. № 2 (77). С. 142–148.
- Чинаров В.И. Экономическая оценка генетических ресурсов молочного скотоводства России // Вестник ВНИИМЖ. 2019. № 2. С. 129–133.
Arquivos suplementares

